Merhaba! Almanca öğrenme serüveninin en heyecanlı ama belki de en kafa karıştırıcı basamağındasın: A1 seviyesi. Bu seviye, yeni bir dilin kapılarını araladığın, temelleri attığın ve o dilin mantığını kavramaya başladığın yerdir. ![]()
Endişelenmene hiç gerek yok, çünkü doğru bir yol haritası ile Almanca sanıldığı kadar “korkutucu” bir dil değil. Bu rehberde, A1 seviyesini başarıyla tamamlaman için hangi konuları sırasıyla öğrenmen gerektiğini ve nelere dikkat etmen gerektiğini bir öğretmen gözüyle adım adım inceleyeceğiz. Hazırsan kalem ve kağıdını al, başlıyoruz! ![]()
A1 Seviyesi Nedir ve Neleri Kapsar?
A1 seviyesi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı’na (CEFR) göre “Başlangıç” seviyesidir. Bu seviyeyi bitirdiğinde; kendini tanıtabilir, basit sorular sorabilir, yiyecek siparişi verebilir ve günlük hayatta sık kullanılan basit cümleleri anlayabilirsin.
A1 konuları genellikle bir zincirin halkaları gibidir. Birini atladığında diğerini anlamak zorlaşabilir. İşte adım adım A1 Almanca yol haritan:
1. Adım: Alfabe ve Telaffuz 
Almanca yazıldığı gibi okunan bir dil değildir, ancak İngilizce kadar kuralsız da değildir. Belirli harf kombinasyonlarının (örneğin; ei, ie, sch, eu) nasıl okunduğunu öğrenmek ilk işimiz olmalı.
- Önemli: ‘Ä’, ‘Ö’, ‘Ü’ ve ‘ß’ (Eszett) harflerine hemen alışmalısın.
2. Adım: Artikeller (Der, Die, Das) 
Almancanın bel kemiği artikellerdir. İngilizcedeki “the” kelimesinin Almancada üç karşılığı vardır ve kelimelerin cinsiyetine göre belirlenir:
- Der: Maskulin (Eril) kelimeler için.
- Die: Feminin (Dişil) kelimeler için.
- Das: Neutrum (Nötr) kelimeler için.
Öğretmen Tavsiyesi: Kelime ezberlerken asla sadece kelimeyi ezberleme. “Masa = Tisch” dersen hata yaparsın. Mutlaka “Der Tisch” şeklinde, artikeliyle birlikte ezberle.
3. Adım: Kişi Zamirleri ve “Sein” Fiili 
“Ben, sen, o” demeden cümle kuramayız. Hemen ardından İngilizcedeki “to be” (olmak) fiilinin Almancası olan “sein” fiilini öğrenmelisin.
- ich (ben) → bin
- du (sen) → bist
- er/sie/es (o) → ist
- wir (biz) → sind
- ihr (siz) → seid
- sie/Sie (onlar/Nazik Siz) → sind
4. Adım: Düzenli Fiil Çekimi (Şimdiki Zaman) 
Almancada fiillerin sonundaki “-en” takısını atıp, özneye göre yeni takılar getiririz. Buna “Fiil Çekimi” (Konjugation) denir.
Kuralımız basittir: E-ST-T-EN-T-EN
- Ich mache (Yapıyorum)
- Du machst (Yapıyorsun)
- Er macht (Yapıyor)
5. Adım: Sayılar, Saatler ve Günler 
Kendini tanıttıktan sonra en çok ihtiyaç duyacağın şeyler; yaşını söylemek, saati sormak veya bir randevu almaktır. Sayıların mantığını (önce birler, sonra onlar basamağının söylenmesi gibi) kavramak A1’in ortalarında halledilmelidir.
6. Adım: İsmin Halleri (Nominativ ve Akkusativ) 
A1 seviyesinin sonuna doğru, ismin “-i hali” olan Akkusativ konusu devreye girer.
- “Bir adam görüyorum” derken, “adam” kelimesinin artikeli değişir. (Der Mann → Den Mann). Bu konu A1 ile A2 arasındaki köprüdür.
Örnekler ve Uygulamalar
Şimdi bu teorik bilgileri pratiğe dökelim. A1 seviyesinde kuracağın tipik cümleler şöyledir:
Örnek 1: Kendini Tanıtma
- Almanca: Hallo! Ich bin Ahmet. Ich bin 25 Jahre alt. Ich komme aus der Türkei und ich wohne in Berlin.
- Türkçe: Merhaba! Ben Ahmet. 25 yaşındayım. Türkiye’den geliyorum ve Berlin’de yaşıyorum.
Analiz: Burada “sein” fiilini (bin), sayıları (fünfundzwanzig) ve düzenli fiil çekimlerini (komme, wohne) kullandık.
Örnek 2: Bir Şey İstemek (Akkusativ Kullanımı)
- Soru: Was möchtest du trinken? (Ne içmek istersin?)
- Cevap: Ich möchte einen Kaffee, bitte. (Bir kahve istiyorum, lütfen.)
Analiz: Kahve (Der Kaffee) eril bir kelimedir. İstemek fiili nesne aldığı için “Ein Kaffee” değil, “Einen Kaffee” (Akkusativ) olur.
Özet ve Önemli Noktalar
Almanca A1, bir binanın temeli gibidir. Temel ne kadar sağlamsa, üzerine çıkacağın katlar (A2, B1…) o kadar sağlam olur. İşte bu seviyeyi bitirirken cebinde olması gereken altın kurallar:
- Kelime Defteri Tut: Her gün 5 yeni kelime öğren. Ama mutlaka artikelleriyle ve çoğul halleriyle! (Örn: Der Apfel - Die Äpfel).

- Basit Düşün: A1 seviyesinde felsefe yapmaya çalışma. Cümlelerin “Özne + Fiil + Nesne” sıralamasında olsun.
- Hata Yapmaktan Korkma: Almanca grameri katıdır ama başlangıçta hata yapmak öğrenmenin bir parçasıdır. Konuşmaya çalış!
- Dinleme Yap: YouTube’dan “A1 German Listening” yazarak basit diyalogları kulağının alışması için dinle.
Unutma, her uzun yolculuk tek bir adımla başlar. Sen o adımı attın. Şimdi sıra istikrarla devam etmekte! Viel Erfolg! (Başarılar!) ![]()