"abgeben" Ne Demek? Örnek Cümleler & Kişi Çekim Tablosu

Almanca Türkçe
abgeben teslim etmek

“abgeben” Cümlede Kullanımı :writing_hand:

Dil Örnek Cümle 1
:de: Ich soll dieses Päckchen bei Herrn Müller abgeben.
:tr: Bu paketi Bay Müller’e teslim etmem gerekiyor.
Dil Örnek Cümle 2
:de: Ich muss die Bücher morgen abgeben.
:tr: Kitapları yarın teslim etmem gerekiyor.
Dil Örnek Cümle 3
:de: Sie möchte ihren Mantel an der Garderobe abgeben.
:tr: Paltosunu vestiyere teslim etmek istiyor.

“abgeben” Kişilere (Zamir) Göre Çekim Tablosu :clipboard:

Zamir Präsens Präteritum Perfekt
ich gebe ab gab ab habe abgegeben
du gibst ab gabst ab hast abgegeben
er/sie/es gibt ab gab ab hat abgegeben
wir geben ab gaben ab haben abgegeben
ihr gebt ab gabt ab habt abgegeben
sie/Sie geben ab gaben ab haben abgegeben

“abgeben” YouTube Çeviri & Almanca Alıştırma Videomuz :record_button:

Goethe Institut Almanca B1 Kelime Listesi serimizin tamamına erişmek ve diğer B1 seviyesi kelimelerine ulaşmak için aşağıdaki kategori bağlantısını kullanın.

Sözlüğe baktığımde teslim etmek olarak birkaç fiil daha var. Bunları aşağıya yazıyorum. Bana lütfen farklarını anlatın :slight_smile:

abliefern, anliefern, ausliefern.

1 Beğeni

Çok güzel bir soru. Sana hemen aralarındaki farkı açıklıyorum. Diğer arkadaşlar için de faydası dokunsun :slight_smile:

• abgeben: En genel anlamda “teslim etmek” veya “vermek” demek. Genelde bir eşyayı birine bırakmak için kullanılır. Örneğin, ödevi öğretmene teslim etmek:

Ich muss die Hausaufgabe abgeben. (Ödevimi teslim etmem gerekiyor.)

• abliefern: Bir şeyi belirli bir noktaya veya kişiye teslim etmek. Genelde daha resmi ve görevle ilişkili teslimatlar için kullanılır. Örneğin, bir belgeyi bir kuruma bırakmak:

Ich muss die Unterlagen im Büro abliefern. (Belgeleri ofise teslim etmem gerekiyor.)

• anliefern: Teslim edilmesi gereken yere kadar götürmek anlamında. Genelde nakliye ve lojistik işlerinde kullanılır.

Die Pakete werden bis zum Lager angeliefert. (Paketler depoya teslim edilecek.)

• ausliefern: Son kullanıcıya veya müşteriye teslim etmek, dağıtmak. Büyük çaplı teslimat ve dağıtımlarda kullanılır.

Das Unternehmen liefert Waren weltweit aus. (Şirket ürünleri dünya çapında dağıtıyor.)

Almanca böyle bir dil işte. Bir anlamın birden fazla kelimesi olması kaçınılmaz diyebilirim. Bu da dili ve iletişimi daha detaylı ama bir o kadar da komplike yapabiliyor.