Selamlar herkese! Almanca öğrenme yolculuğuna hoş geldiniz. Biliyorum, ilk başta o artikeller, uzun kelimeler ve gramer kuralları gözünüzü biraz korkutabilir ama inanın bana sistemli gidince hepsi çorap söküğü gibi gelecek.
Bu yolculukta kaybolmamanız ve “Bugün ne çalışsam?” diye düşünerek vakit kaybetmemeniz için size özel, A1 seviyesini kapsayan sağlam bir çalışma planı hazırladım. Hazırsanız kalemleri kağıtları çıkarın, başlıyoruz! ![]()
A1 Seviyesi Nedir ve Neye Odaklanmalı?
A1 seviyesi, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı’na (CEFR) göre “Giriş” seviyesidir. Bu seviyedeki amacımız Goethe veya Schiller gibi şiir yazmak değil; kendimizi tanıtmak, yol sormak, alışveriş yapmak gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilmektir.
Bu süreçte yapılan en büyük hata, sadece gramer kurallarına boğulmaktır. Oysa dil 4 temel beceriden oluşur: Okuma, Yazma, Dinleme ve Konuşma. Hazırladığımız çalışma planında bu dört beceriyi dengeli bir şekilde götürmeye odaklanacağız. Unutmayın, hiç hata yapmadan konuşmayı beklerseniz, asla konuşamazsınız. Bol bol hata yapın, bu öğrenmenin en doğal parçasıdır! ![]()
Adım Adım A1 Çalışma Yol Haritası
A1 seviyesini sindirerek bitirmek için ortalama 8-10 haftalık bir süreç idealdir. Ancak biz burada konuları bloklar halinde ele alacağız. Kendi hızınıza göre bu blokları haftalara yayabilirsiniz.
1. Blok: Temelleri Atıyoruz (Giriş)
Evin temeli ne kadar sağlamsa bina o kadar yüksek olur. Almanca’da da bu temel telaffuz ve en basit fiillerdir.
- Alfabe ve Telaffuz: Almanca yazıldığı gibi okunan bir dil değildir. Özellikle ä, ö, ü harfleri ve ei, ie, sch, ch gibi harf kombinasyonlarının nasıl okunduğunu öğrenin.
- Kendini Tanıtma: “Hallo”, “Guten Morgen” gibi selamlaşmalarla başlayın. “Ich heiße…”, “Ich komme aus…”, “Ich bin … Jahre alt” kalıplarını ezberleyin.
- Kişi Zamirleri ve “Sein” Fiili: İngilizce’deki “to be” (am/is/are) neyse Almanca’daki sein (bin/bist/ist) odur. Bu fiili adınız gibi bilmelisiniz.
- Sayılar (0-100): Almanca sayı mantığı biraz terstir (önce birler basamağı, sonra onlar basamağı söylenir). Buna alışmak için bol pratik yapın.
2. Blok: Cümle Kurmaya Başlıyoruz (Gramer)
Artık kelimeleri yan yana getirme vakti. Bu blokta Almanca’nın en korkulan ama aslında en mantıklı kısmı olan artikellere giriş yapıyoruz.
- Düzenli Fiil Çekimleri: Almanca’da fiillerin sonuna gelen ekler (e, st, t, en, t, en) çok önemlidir. Şimdiki zaman (Präsens) kurallarını öğrenin.
- Artikeller (Der, Die, Das): Yeni bir kelime öğrenirken mutlaka artikeliyle birlikte öğrenin. Sadece “Tisch” (masa) diye ezberlemeyin, “der Tisch” olarak not alın. Bu, ileride hayatınızı kurtaracak!
- W-Fragen (Soru Kalıpları): Wer? (Kim), Was? (Ne), Wo? (Nerede), Wie? (Nasıl) gibi soru kelimeleriyle cümle kurmayı öğrenin.
- Olumsuzluk (Nicht & Kein): Bir cümleyi veya bir ismi nasıl olumsuz yapacağınızı (nicht ve kein farkını) çalışın.
3. Blok: Günlük Hayat ve İsim Halleri
Bu aşamada artık “Masayı görüyorum” veya “Markete gidiyorum” diyebileceğiz.
- Akkusativ (İsmin -i Hali): Almanca’nın bel kemiklerinden biridir. Der artikelinin Den olması durumudur. Hangi fiillerden sonra Akkusativ gelir? (Örn: haben, sehen, essen).
- Haben Fiili: “Sahip olmak” anlamına gelir ve çok sık kullanılır. Çekimini ezberleyin.
- Saatler ve Günler: Günün saatlerini söylemeyi, haftanın günlerini ve ayları öğrenin.
- Ayrılabilen Fiiller (Trennbare Verben): Almanca’nın ilginç özelliklerinden biridir. “Aufstehen” (kalkmak) fiilinde “auf” ekinin cümlenin en sonuna gitmesi mantığını kavrayın.
4. Blok: İletişimi Güçlendirme (Modal Verbs & Prepositions)
A1 seviyesinin son virajı burasıdır. Artık isteklerinizi, zorunluluklarınızı belirtebilirsiniz.
- Modalverb’ler: Können (ebilmek), Wollen (istemek), Müssen (zorunda olmak), Dürfen (izinli olmak). Bu fiiller cümleye duygu ve anlam katar.
- Edatlar (Prepositions): Yer ve zaman bildiren basit edatları öğrenin (in, an, auf, um, am).
- Perfekt (Geçmiş Zaman - Giriş): A1 seviyesinin sonunda, geçmişte yaptığınız basit eylemleri (Gittim, yedim, uyudum) anlatabilmek için Perfekt yapısına giriş yapın.
Örnek Bir Günlük Çalışma Rutini 
Bir oturuşta 3 saat çalışıp 1 hafta ara vermek yerine, her gün 30-40 dakika çalışmak çok daha etkilidir. İşte size örnek bir rutin:
- İlk 10 Dakika (Kelime): Telefonunuza bir flashcard uygulaması indirin (Quizlet veya Anki gibi). Kahvenizi içerken önceki günün kelimelerini tekrar edin ve 5 yeni kelime (artikelleriyle!) öğrenin.
- 20 Dakika (Konu Anlatımı): Yukarıdaki bloklardan sıradaki konuyu çalışın. Bir YouTube videosu izleyin veya kitaptan okuyun.
- 10 Dakika (Üretim): Öğrendiğiniz konuyla ilgili 3 tane sesli cümle kurun ve defterinize 3 cümle yazın. Kendi kendinize konuşmaktan çekinmeyin!

Özet ve Öğretmenden Altın Tavsiyeler
A1 seviyesi, Almanca okyanusuna atılan ilk adımdır. Bu planı uygularken unutmamanız gereken en önemli noktalar şunlardır:
- Süreklilik: Günde 15 dakika bile olsa, Almanca ile temas edin.
- Sesli Çalışma: Kelimeleri içinizden okumayın. Dil kaslarınızın Almanca seslere alışması lazım. Bağıra bağıra okuyun!
- Artikeller: Lütfen kelimeleri artikelsiz (Der/Die/Das) ezberlemeyin. İleride geri dönüp düzeltmek çok daha zor olur.
- Keyif Alın: Sevdiğiniz basit Almanca şarkıları dinleyin veya çocuk çizgi filmleri izleyin. Anlamasanız bile kulağınız dolacaktır.
Bu planı takip ettiğinizde, A1 seviyesini sağlam bir şekilde bitirmiş ve A2’ye kendinizden emin bir şekilde geçmiş olacaksınız. Başarılar dilerim, viel Erfolg! ![]()