Almanca Araba Servisinde Konuşma: 20 Kalıp
Almanya’da bir Autowerkstatt (araba servisi) aramak, randevu almak veya arızayı tarif etmek için uzun cümlelere ihtiyacınız yok. Bu rehberdeki Almanca araba servisi kalıplarıyla sorunu net anlatabilir, fiyat tahmini isteyebilir ve teslim zamanını sorabilirsiniz. ![]()
Önce temel kelimeleri tanıyın
| Almanca | Türkçesi | Kısa kullanım notu |
|---|---|---|
| die Werkstatt | servis, atölye | in die Werkstatt bringen = servise götürmek |
| die Reparatur | onarım | Arıza giderme işlemi |
| die Inspektion | periyodik bakım | Genellikle bakım randevusu için kullanılır |
| der Termin | randevu | einen Termin vereinbaren = randevu ayarlamak |
| der Kostenvoranschlag | fiyat/masraf tahmini | Yazılı tahmin istemek için kullanışlıdır |
| die Panne | yolda kalmaya yol açan arıza | Daha çok beklenmedik arıza bağlamında |
Not: Almanca’da Werkstatt dişil bir isimdir: die Werkstatt. “Arabayı servise götürmek” için en doğal kalıplardan biri das Auto in die Werkstatt bringen olur.
Randevu almak için Almanca cümleler
- Ich möchte einen Termin für mein Auto vereinbaren. — Arabam için randevu almak istiyorum.
- Haben Sie diese Woche noch einen freien Termin? — Bu hafta boş randevunuz var mı?
- Wann könnte ich das Auto vorbeibringen? — Arabayı ne zaman getirebilirim?
- Es geht um eine Inspektion. — Konu periyodik bakım.
- Ich brauche einen Termin wegen einer Reparatur. — Bir onarım için randevuya ihtiyacım var.
- Können Sie mir bitte einen Termin am Vormittag geben? — Bana sabah saatlerinde randevu verebilir misiniz?
Arızayı tarif etmek için 20 yararlı kalıp
| No | Almanca kalıp | Türkçe anlamı |
|---|---|---|
| 1 | Das Auto macht ein seltsames Geräusch. | Araba garip bir ses çıkarıyor. |
| 2 | Der Motor springt nicht an. | Motor çalışmıyor. |
| 3 | Die Kontrollleuchte leuchtet auf. | Uyarı lambası yanıyor. |
| 4 | Beim Bremsen höre ich ein Geräusch. | Fren yaparken bir ses duyuyorum. |
| 5 | Das Auto zieht nach rechts/links. | Araba sağa/sola çekiyor. |
| 6 | Die Klimaanlage funktioniert nicht richtig. | Klima düzgün çalışmıyor. |
| 7 | Die Heizung bleibt kalt. | Isıtma soğuk kalıyor. |
| 8 | Die Batterie ist wahrscheinlich leer. | Akü muhtemelen bitik. |
| 9 | Ich verliere Kühlmittel/Öl. | Soğutma sıvısı/yağ eksiltiyorum. |
| 10 | Unter dem Auto ist eine Pfütze. | Arabanın altında bir sıvı birikintisi var. |
| 11 | Der Reifen verliert Luft. | Lastik hava kaçırıyor. |
| 12 | Die Tür lässt sich nicht richtig schließen. | Kapı düzgün kapanmıyor. |
| 13 | Das Lenkrad vibriert. | Direksiyon titriyor. |
| 14 | Das Auto ruckelt beim Fahren. | Araba sürerken tekliyor/sarsılıyor. |
| 15 | Seit gestern habe ich dieses Problem. | Dünden beri bu sorunu yaşıyorum. |
| 16 | Das Problem tritt nur bei hoher Geschwindigkeit auf. | Sorun yalnızca yüksek hızda ortaya çıkıyor. |
| 17 | Können Sie bitte nachsehen, woran es liegt? | Lütfen sebebinin ne olduğuna bakabilir misiniz? |
| 18 | Wie lange dauert die Diagnose ungefähr? | Kontrol/teşhis yaklaşık ne kadar sürer? |
| 19 | Können Sie mich anrufen, bevor Sie mit der Reparatur beginnen? | Onarıma başlamadan önce beni arayabilir misiniz? |
| 20 | Bitte rufen Sie mich an, falls die Kosten höher werden. | Masraf artarsa lütfen beni arayın. |
Fiyat ve teslim zamanı nasıl sorulur?
Serviste teknik ayrıntıyı bilmeniz gerekmez; sorunu, bütçenizi ve beklentinizi açık söylemeniz yeterlidir. ![]()
| İhtiyacınız | Almanca soru | Türkçesi |
|---|---|---|
| Tahmin istemek | Können Sie mir einen Kostenvoranschlag machen? | Bana bir masraf tahmini hazırlayabilir misiniz? |
| Yaklaşık fiyatı sormak | Was wird die Reparatur ungefähr kosten? | Onarım yaklaşık ne kadar tutacak? |
| Önceden haber istemek | Bitte informieren Sie mich vor zusätzlichen Arbeiten. | Ek işler öncesinde lütfen beni bilgilendirin. |
| Teslim zamanını sormak | Wann ist das Auto voraussichtlich fertig? | Araba tahminen ne zaman hazır olur? |
| Araç gerekip gerekmediğini sormak | Brauche ich einen Ersatzwagen? | İkame araca ihtiyacım olur mu? |
ADAC, onarım işi ve teslim zamanı gibi anlaşmaların yazılı tutulmasını önerir. Bu, Almanca konuşma rehberi değil, günlük iletişimi kolaylaştıran pratik bir hatırlatmadır; ücret ve sözleşme koşullarını her zaman servisten yazılı olarak teyit edin.
Kısa örnek diyalog
Kunde: Guten Tag, ich möchte einen Termin für mein Auto vereinbaren.
Merhaba, arabam için randevu almak istiyorum.
Mitarbeiterin: Worum geht es genau?
Tam olarak sorun nedir?
Kunde: Beim Bremsen höre ich ein Geräusch, und die Kontrollleuchte leuchtet auf.
Fren yaparken ses duyuyorum ve uyarı lambası yanıyor.
Mitarbeiterin: Bringen Sie das Auto bitte morgen um neun Uhr vorbei.
Lütfen arabayı yarın saat dokuzda getirin.
Kunde: Können Sie mich anrufen, bevor Sie mit der Reparatur beginnen?
Onarıma başlamadan önce beni arayabilir misiniz?
Servise gitmeden önce mini kontrol listesi
- Uyarı lambasının ne zaman yandığını not edin.
- Sesi, titreşimi veya sıvı sızıntısını ne zaman fark ettiğinizi söyleyin.
- Mümkünse randevu, masraf tahmini ve ek işlem onayıyla ilgili bilgileri yazılı isteyin.
- Servisin size söylediklerini anlamadıysanız şu cümleyi kullanın: Können Sie das bitte einfacher erklären? — Bunu daha basit açıklayabilir misiniz?
Bu 20 kalıbı birkaç kez sesli tekrar ettiğinizde, Alman araba servisinde randevu almak ve temel arızayı anlatmak çok daha rahat olur.